Prečo je výnimočná?

Je to korenie zlatožltej farby, ktoré pochádza z indickej kuchyne.Zaraďuje sa medzi ďumbierovité čeľade a je súčasťou kari korenia. Nesie v sebe potenciál ajurvédskej filozofie, pripisujú sa jej dokonca magické vlastnosti. Výrobky z nej sú mimoriadne oceňované na celom svete.kurkuma.jpg

Kurkumín – hlavná zložka

Jeho objavenie má historický dátum – rok 1815. Je to vzácna zložka, ktorá sa vyznačuje silnými protizápalovými účinkami. Má schopnosť zabrániť vzniku a rastu nádorov, ochraňuje pokožku pred zhubným melanómom. Blokuje enzým, ktorý je zodpovedný za vznik rakoviny, pomáha pri likvidácii zhubných buniek.

Ako nám pomáha?

Kurkuma a výrobky z nej sú pre náš organizmus mimoriadne užitočné.. Väčšina ľudí ich doposiaľ neobjavila, ale vedecké štúdie ich potvrdzujú. Ako nám pomáha:

  • je výborný antioxidant– chráni bunky pred voľnými radikálmi a priaznivo pôsobí na prečistenie krvi
  • je vhodná aj pre diabetikov – upravuje a udržuje správnu hladinu cukru v organizme
  • priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu – optimalizuje hodnoty „zlého“ a „dobrého“ cholesterolu a prispieva k správnemu metabolizmu
  • chráni srdce a podporuje vitalitu – napomáha správnemu fungovaniu obehového systému
  • má silné protizápalové účinky – vplýva na imunitný systém, zabraňuje vzniku a rozvoju zápalových procesov v organizme
  • má detoxikačné účinky – priaznivo pôsobí na pečeň

koření kurkuma.jpg

Vieme, ako ju správne používať?

Na to, aby sa prejavili jej liečivé vlastnosti je potrebné ju používať vždy v kombinácii s štipkou čierneho korenia, prípadne pár kvapkami olivového oleja. Môžeme ju samozrejme pridávať do rôznych pokrmov – ryža, strukoviny, omáčky, polievky, mäsové špeciality a podobne. Skúsené gazdinky to využívajú.
Pri jej príprave sa odporúča povariť 1 lyžičku prášku so 150 ml vody, štipkou korenia a  približne 5-10 minút nechať vylúhovať a precediť. Takto pripravený nápoj má síce špeciálnu chuť, ale je mimoriadne liečivý. Pije sa spravidla vlažný a po dúškoch.
Kvalitná kurkuma vo forme koreňa alebo prášku, prípadne ako samostatné korenie dostupné aj v mnohých supermarketoch je pre Váš organizmus určite správna voľba.