USA vytvárajú nebezpečnú hru

Reakciou EÚ na tieto opatrenia zo strany USA je 10-stranový zoznam, na ktorom sú uvedené clá na dovoz tovarov zo Spojených štátov, počnúc motocyklami Harley – Davidson až po whisky. Protiopatrenia plánuje Mexiko aj Kanada.

prezidnet

Ťažká medzinárodná situácia

Vo vyjadrení pani Malmstromovej sa uvádza, že tento krok by EÚ mohla spochybniť na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ale napriek tomu je jasné, že tieto tarify, uvalené na dovoz z USA, sú nutné. Jednoducho nemôžeme len ticho súhlasiť a opatrenia prijať. Komisár sa zasa vyjadril, že tento „vyvážený“ krok EÚ nespôsobil žiadnu obchodnú vojnu ani z jednej strany, ale dostali sme sa do veľmi ťažkej situácie, hovorí pani Malmstromová.

Nutný je vyvážený obchod

Dodala tiež, že túto napätú situáciu by dokázalo zmierniť len stiahnutie opatrení USA voči EÚ. Prezident D. Trump povedal, že tieto tarify majú za úlohu chrániť amerických producentov ocele, ktoré sú pre národnú bezpečnosť životne dôležité. Okrem iného sa sťažoval aj na prekážky, ktoré musia americké firmy v Európe, ale aj inde na svete, prekonávať. Vyzval na „spravodlivý“ obchod, dodal, že ekonomika USA je dostatočne silná, aby sa dokázala s týmito opatreniami a zároveň s odvetnými opatreniami vysporiadať, a pritom odmietol obavy, že by sa diplomatickí spojenci odcudzili.

kalkulačka

Síce to sú naši spojenci, ale na ekonomickej úrovni nás využívajú, dodal. S prezidentom USA telefonoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli tomu, aby mu vyjadril svoj názor na nelegálnosť týchto taríf. Odpoveďou Donalda Trumpa bolo presvedčenie o potrebe vyváženia obchodu USA s Európskou úniou. Na túto situáciu reagoval aj britský minister zahraničných vecí Liam Fox, ktorý povedal, že obchodné vzťahy odvod z ocele vo výške 25% je, slušne povedané, absurdný a skonštatoval, že ukončiť obchodovanie s najbližšími spojencami by bola veľká škoda. Zástupca US Steel, Gareth Stace, vedúci obchodného úradu zasa informoval, že je ohrozených 31 000 pracovných miest v priemysle a na tie by mali myslieť. Kanadský premiér Justin Trudeau zasa označil krokyUSA ako úplne neprijateľné.